STJEGONOŠA MATIĆ PREDVODI HRVATSKU, KUMRIĆ I KRIŠTO PUTUJU U PARIZ

Međunarodna judo federacija (IJF) i službeno je ovog tjedna potvrdila olimpijske norme za Pariz, a među njima i rekordnih pet hrvatskih natjecatelja, no, ipak će samo njih troje imati pravo nastupa s obzirom na to da po kategoriji može biti samo jedan nacionalni predstavnik.

Photo: Gabi JUAN (EJU)

Hrvatsku predvodi svjetski broj 1, dvostruka svjetska prvakinja i aktualna europska prvakinja Barbara MATIĆ (-70kg/JK „Pujanke“ – Split) kojoj će ovo biti treće olimpijske igre. Na svojim trećim igrama Barbara Matić nosit će hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja ljetnih Igara XXXIII. olimpijade u Parizu, a pridružit će joj se i Giovanni CERNOGORAZ.

- Otići samo na Olimpijske igre već je veliki uspjeh, a Hrvatska ovaj ciklus ima čak rekordnih pet natjecatelja, žao mi je što svi ne možemo biti zajedno. Puno smo svi radili, pokazali da se možemo nositi s najjačim državama! Iznimna čast, Hrvatska zastava i svečano otvorenje, jako velika odgovornost! U Pariz idem spremna, kao i inače ne bi htjela prognozirati rezultat. Igre su opet na starom kontinentu, prvi put borit ću se pred obitelji što mi je jako bitno. Borba po borba i nadam se da nikoga neću razočarati!

Za parišku vizu izborili su se Zlatko KUMRIĆ (-100kg/AJK „Student“ – Split) i Katarina KRIŠTO (-63kg/JK „Dalmacijacement“ – Kaštel Sućurac), bit će to debi na igrama za oboje.

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

Krišto u Francusku putuje kao 12. na listi kvalificiranih s 3673 boda na svjetskoj rang ljestvici.

„Težak rad uvijek se isplati, naravno treba nekad i sportske sreće, ali treba biti uporan i discipliniran. Moje prve igre, uzbuđena sam ali naravno koncentrirana na turnir. Vežu me lijepe uspomene za grad, nadam se da će ovog ljeta biti jednako dobro u Parizu.“ – kazala je 22-godišnja finalistica Grand Slama u Parizu.

30-godišnji Splićanin Kumrić će na svoje prve igre kao 24. rangirani natjecatelj na svijetu!

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

„Što reći - preponosan! Za to smo radili sve ove godine, san svakog sportaša. Tamo ne idemo na izlet, treba pokazati što možemo, konkurencija je iznimno jaka, ali dati ću sve od sebe.“ – dodao je za kraj Kumrić.

Uz troje odabranih, kvalificirane su Lara CVJETKO (-70kg /JK „Solin“) 4. na svjetskoj rang ljestvici i u kategoriji do -63kg Iva OBERAN (-63kg/JK „Župa dubrovačka) 19. na svjetskoj rang ljestvici koje su u ovom trenutku rezerve. Nadomak igara ostala je Ana Viktorija PULJIZ (-52kg/JK „Solin“) koja je ostala kao prva ispod crte za odlazak u Pariz.