• Federations
  Folow us on:
  Language
 • Federations

  Folow us on:

  Hrvatska ispala nakon neriješenog protiv Gruzije

  Nastupom mješovite reprezentacije završio je nastup Hrvatske na Svjetskom judo prvenstvu u Budimpešti. U prvom kolu došli smo do 3-3, ali zbog većeg broja bodova prošla je Gruzija.

  Na prvom mješovitom natjecanju na velikim seniorskim judo prvenstvima, Hrvatska je bila jedna od 21 prijavljene reprezentacije. Judoke su se borile u po tri muške (do 73 kg, do 90 kg i preko 90 kg) te tri ženske kategorije (do 57 kg, do 70 kg, preko 70 kg). U slučaju izjednačenog rezultata nakon šest borbi odlučuje broj ippona i wazarij, a upravo je to presudilo Hrvatskoj protiv Gruzije.

  Ženske kategorije su odmha nakon ždrijeba ocijenjene kao naša prednost, što se i pokazalo na tatamiju. Tihea Topolovec (do 57 kg) zahvatom je slavila i Hrvatska je povela 1-0. Dominik Sumpor (do 73 kg) odlično je ušao u borbu. Kvalitetnim gardom natjerao protivnika na dvije kazne i činilo se kako Hrvatska ide prema (nedostižnoj) prednosti od 2-0. Međutim, onda je Sumpor promijenio ritam, Gruzijac je iskoristio priliku i 20-tak sekundi prije kraja slavio ipponom.

  Barbara Matić (do 70 kg) je protiv Stam, koja je 2014. prešla iz Nizozemske, uspjela povesti wazarijem, ali je izostalo slavlje ipponom i tu je Gruzija napravila bodovnu prednost jer pobjeda ipponom vrijedi 10, a svaki wazari vrijedi 1 bod u ukupnom zbroju.

  Dominik Družeta (do 90 kg) nije uspio iznenaditi Gruzijca, a Ivana Šutalo (preko 70 kg) je natjerala protivnicu na tri kazne te slavlje ipponom. Tako se u finalnu borbu ušlo sa 3-2 za Hrvatsku i 21-20 u bodovima. Na tatami su izašli Marko Kumrić (preko 90 kg) i Okruašvili, a Hrvatskoj je za potpuno izjednačenje trebao minimalan poraz jednim wazarijem. Nažalost, Okruašvili je iskoristio puno veću kilažu i uhvatio Kumrića u zahvat te slavio ipponom za ukupno slavlje Gruzijaca.

  - S obzirom da je ovo bilo prvo mješovito natjecanje te da nam muške kategorije ne odgovaraju našim najboljim judašima, bilo je OK. Međutim, cjelokupni nastup u Budimpešti ćemo htjeti zaboraviti jer, kako za mene, tako i ostale, nismo napravili rezultat. Odradili smo odlične pripreme, ali na ovom Svjetskom prvenstvu nije išlo. Sad slijedi odmor, fakultetske obveze i onda pripreme za novu sezonu – sumirala je nakon nastupa Barbara Matić.