• Federations
  Folow us on:
  Language
 • Federations

  Folow us on:

  OBERAN: "STVARNO SAM JAKO SRETNA ŠTO SAM PONOVNO DOŠLA DO MEDALJE U PORTUGALU"

  Drugi je dan IJF Grand Prixa u Portugalu donio niz atraktivnih borbi u kojima su se naravno našle i naše predstavnice Iva OBERAN (JK „Župa Dubrovačka“) i Katarina KRIŠTO (JK „Dalmacijacement“) koje su nastupile u težinskoj kategoriji do -63kg. Nakon što su obje natjecateljice prošle godine završile u finalnom bloku (op.a. OBERAN 2.mj, KRIŠTO 5.mj), ove godine to je pošlo za rukom samo OBERAN koja je još jednom došla do medalje u Almadi.

  U borbi za brončanu medalju pobijedila je 29-godišnju predstavnicu Venezuele Anriquelis BARRIOS nakon gotovo devet minuta borbe. Koliko je težak zadatak imala OBERAN govori činjenica da je danas savladala natjecateljicu koja je pozicionirana treća na svjetskoj rang ljestvici, a danas joj ujedno došla na naplatu pobjeda iz 2022 kada je slavila protiv naše natjecateljice na Grand Slamu u Antaliji (TUR).

  Iva OBERAN na IJF Grand Prix Portugal 2023 - Photo: Tamara Kulumbegashvili (IJF)

  Iako nije finale kao prošle godine, 23-godišnja Dubrovčanka (op.a. #22 WRL) nije krila zadovoljstvo:

  „Stvarno sam jako sretna što sam ponovno došla do medalje u Portugalu, naime prošle godine sam osvojila prvu medalju baš na Grand Prixu u Almadi kada sam bila srebrna. Ne mogu biti zapravo ne zadovoljna jer brojke govore same za sebe, 550 natjecatelja, nevjerojatno jak turnir. Što se tiče borbe za brončanu medalju, izuzetno teška i iskusna natjecateljica ali trener i ja smo pripremili dobru taktiku i evo na kraju se isplatilo. Stvarno mogu biti presretna da sam godinu otvorila ovako jako dobrim rezultatom!“ – kazala je OBERAN.

  Ranije u eliminacijskim borbama nakon što je prvo kolo bila slobodna, OBERAN je upisala pobjede protiv Nadije Matchiko GUIMENDEGO (CAF), Esmigul KUYULOVE (KAZ). U četvrtfinalu gubi borbu od kasnije osvajačice zlatnog odličja Barbare TIMO (POR), da bi se vratila pobjedom kroz repasaž nad Florentinom IVANESCU (ROU).

  Florentina IVANESCU (ROU) vs Iva OBERAN (CRO) - IJF Grand Prix Portugal 2023 - Photo by: Tamara Kulumbegashvili (IJF)

  U kategoriji koja je s 38 natjecateljica ujedno bila i najbrojnija ženska težinska kategorija nastupila je i Katarina KRIŠTO koja je danas upisala pobjedu i poraz. KRIŠTO je bila bolja od Evendile MENDES (CPV) dok je poražena od Alžirke Amine BELKADI. OBERAN je brončanom medaljom osvojila novih 350 bodova na svjetskoj rang ljestvici, a KRIŠTO 112.

  Sutra su na rasporedu ženske kategorije -78kg i +78kg u kojima će nastupiti Petrunjela PAVIĆ (-78kg) i Ivana ŠUTALO (+78kg), te muške kategorije -90kg, -100kg, +100kg.