Iva Oberan i Ana Viktorija Puljiz zlatne, Mislav Krček brončani na Europskom kupu u Dubrovniku


Foto: Tino Marić/HJS

Prvog dana Europskog seniorskog kupa u Dubrovniku hrvatski judaši su osvojili tri medalje. Iva Oberan u najbrojnijoj je ženskoj kategoriji do 63 kilograma osvojila zlatnu medalju. Ana Viktorija Puljiz je u kategoriji do 48 kilograma također osvojila najsjajnije odličje. Mislav Krček u kategoriji do 73 kilograma osvojio je brončanu medalju.

Iva Oberan napokon je osvojila medalju pred domaćom publikom. Judašica Župe dubrovačke
tri godine zaredom na domaćem tatamiju je osvajala najnezahvalnija peta mjesta, a ove je
godine ni više ni manje pokorila domaći Europski seniorski kup. 

U kategoriji koja je brojala 22 natjecateljice Oberan je dan otvorila pravim trilerom protiv Nizozemke Den Hartog. Vratila se iz zaostatka te u golden scoreu u situaciji wazari - wazari na kazne uspjela proći
dalje. U drugom kolu još jedan golden score i još jedna taktička pobjeda na kazne protiv crnogorske predstavnice Šunjević. 

Slijedi "brzinsko" polufinale sa Šveđankom Javorovski, 53 sekunde Oberan su dovoljne za prolaz u finale, u kojem je čeka Izraelka Grossman. Koliko je Oberan mentalno snažna pokazala je i u trećem golden scoreu dana, u kojem nakon pet minuta i 30 sekundi baca na wazari i osigurava, zasigurno do sad najslađu zlatnu medalju u karijeri.

Europska juniorska i kadetska doprvakinja Ana Viktorija Puljiz debitirala je seniorskoj B seriji turnira i odmah osvojila zlatnu medalju. U kategoriji do 48 kilograma pet natjecateljica odmjeravalo je snage round-robin metodom - svaka natjecateljica bori se sa svakom, na kraju se gledaju međusobni ogledi te zbrajaju bodovi.

Puljiz je upisala tri pobjede - ipponima je redom svladala Izraelku Tamar, Crnogorku Nikolić i francusku predstavnicu Urdiales. Predstavnica Mauricijusa Priscilla Morand jedina je iznenadila Puljiz, no obzirom da ona nije bila uspješna protiv Urdiales i Tamar zlato ostaje u Hrvatskoj.

Mislav Krček u snažnoj muškoj konkurenciji od 30 natjecatelja u kategoriji do 73 kilograma sve je iznenadio vrhunskim nastupom. Krček je do brončane medalje došao kroz pet sjajnih borbi, a dan je započeo ipponom protiv Švicarca Luethija. U drugom kolu bolji od njega je Crnogorac Marko Gušić koji odlazi do polufinala i Mislavu daje još jednu priliku. Krček tupriliku itekako koristi, te nastavlja prikazivati sjajan, eksplozivan judo. 

Najprije ipponom savladava predstavnika BiH-a Jozeljića, a zatim taktički nabija tri kazne favoriziranom Ukrajincu Plievu. Krček svoju snagu potom demonstrira protiv srpskog reprezentativca Jovanovića, kojeg baca na wazari i ippon te osigurava nastup u finalnom bloku. Nije bez veze ona da "sreća prati hrabre", jer upravo je malo sreće upotpunilo Krčekov sjajan nastup. Borbe za broncu nije bilo jer se crnogorski predstavnik Nikola Gardašević u polufinalnom meču ozlijedio, no to nimalo ne umanjuje Krčekov neočekivani, vanserijski nastup kojim je danas zaslužio broncu.


Plasmane 7. mjesta ostvarili su Leon Đapić i Robert Klačar, obojica u kategoriji do 66 kilograma. Mladom domaćinu Đapiću samo je malo zrelosti falilo da uđe u finalni blok. U repasažnoj borbi sa Slovencem Klopčićem, Klopčić se ipponom u zadnjih 15 sekundi uspio vratiti iz wazarija zaostatka.

Sjajan prvi dan dubrovačkog Europskog seniorskog kupa za Hrvatsku, tri medalje od koje su dvije zlatne uspjeh je koji je nadmašio očekivanja. 

Više o drugom danu petog izdanja Europskog kupa u Dubrovniku pročitajte ovdje.