Četiri bronce na Europskom kupu u Dubrovniku - Blagojević, Prodan, Miočić i Kokeza došli do medalja


Foto: Tino Marić/HJS

Drugi dan Europskog seniorskog kupa u Dubrovniku Hrvatskoj je donio četiri brončane medalje. Maja Blagojević osvojila je broncu u kategoriji do 70 kilograma. Aktualna svjetska juniorska viceprvakinja Karla Prodan u kategoriji do 78 kilograma također je došla do brončanog odličja. Splićanka Zrinka Miočić u kategoriji preko 78 kilograma osvojila je, a što drugo nego mjesto treće te još jednu brončanu medalju. 

Da je danas brončani dan potvrdio je i Solinjanin Josip Kokeza, koji je u kategoriji do stotinu kilograma Hrvatskoj donio drugu mušku medalju na Europskom kupu u Dubrovniku. Maja Blagojević je u proteklih godinu i pol dana operirala oba koljena, a početkom ove godine vratila se na strunjaču. Bivša se mlađeseniorska europska viceprvakinja sada vratila i u rezultatskom smislu, prva joj je ovo medalja s europskog B Toura od ozlijede. 


Dan je otvorila sigurnom pobjedom, ipponom je prošla nizozemsku predstavnicu Van Dooren. Nakon toga slijedi okršaj sa Šveđankom Eriksson, koji Maja vrlo zrelo odrađuje - baca na wazari te bez ijedne sakupljene kazne prolazi u polufinale. Tamo ju čeka aktualna juniorska viceprvakinja Europe, Nizozemka De Voogd, koja je u ovom trenutku pokazala da je kvalitetnija. Svoju simultanku s Nizozemkama Blagojević u borbi za broncu rješava na pravi način - ipponom u manje od minute pobjeđuje i posljednju Nizozemku Kok te osvaja vrlo vrijedno brončano odličje. Medalja je to koju je Blagojević dugo čekala, pa sa svojim nastupom može biti iznimno zadovoljna.

Karla Prodan ne nastupa iznimno često, no kad nastupa računajte na medalju. Karli je ovo prvo natjecanje od listopada i svjetskog prvenstva na Bahamima, na kojima je postala juniorska doprvakinja svijeta. Prodan je još na samom svjetskom prvenstvu muku mučila s ozljedom rebra, no nastupom u Dubrovniku pokazala je kako je to sada stvar prošlosti. Prodan je u prvom kolu kao nositeljica bila slobodna, a u drugom kolu iskusno na tri kazne prolazi snažnu Nizozemku Van Harselaar. 

U polufinalu nije išlo protiv spremnije francuske predstavnice Pierret, a u borbi za broncu očekuje ju, naravno, još jedna Nizozemka. Prodan samouvjereno ipponom rješava Van Stratum i osigurava još jedno brončano odličje za Hrvatsku. 

Zrinki Miočić dan nije krenuo najbolje, brzim ipponom (25 sekundi) gubi od srpske predstavnice Milice Žabić. Ipak, Zrinka u repasažu vraća istom mjerom - ipponom gotovo iste brzine (29 sekundi) završava borbu s nizozemskom reprezentativkom Barkman. U borbi za broncu protiv bosansko-hercegovačke predstavnice Jelene Arnautović Miočić pokazuje sjajan sportski duh te preokreće tijek borbe - iz wazarija zaostatka vraća se ipponom, te osvaja brončanu medalju.


Josip Kokeza osvojio je svoju prvu medalju sa seniorske serije turnira Europske judo unije. Kokeza je najprije u tijesnom meču na wazari prošao srpskog predstavnika Djinovića. Ukrajinac Savytskiy se u polufinalu pokazao presnažnim za Kokezu, pa mladi Solinjanin odlazi u borbu za broncu. Tamo ipponom pobjeđuje Crnogorca Djukića i osvaja vrijednu medalju za hrvatski muški seniorski judo.


Bliže medalji, a da je pritom ne osvoji, Dominik Sumpor danas nije mogao doći. Sumpor je u najbrojnijoj muškoj kategoriji do 81 kilogram (37 natjecatelja) osvojio plasman petog mjesta. Sumpor je u polufinalu do zadnje minute Crnogorca Gušića vodio na wazari, no tada Gušić baca atraktivan ippon i šalje Dominika u borbu za broncu. I tamo je Sumpor vodio na wazari, no ovaj put meč je u svoju korist preokrenuo srpski predstavnik Stefan Majdov i Sumpor ostaje bez medalje.

Nadomak medalje ostala je i domaća dubrovačka nada Petrunjela Pavić u kategoriji do 78 kilograma. Pavić u reprizi prošlotjednog finala europskog juniorskog kupa u Lignanu ponovno nije uspjela poraziti spremnu Nizozemku Van Harselaar, pa se ovoga puta mora zadovoljiti plasmanom petog mjesta. Plasmane sedmog mjesta sa po jednom pobjedom upisali su Lucija Babić u kategoriji do 70, Ante Barać u kategoriji do 100, Ivan Čović u kategoriji preko sto, te Tina Radić u kategoriji preko 78 kilograma.


Iznimno uspješan drugi dan dubrovačkog Europskog seniorskog kupa za Hrvatsku, iako ostaje žal za finalima koje su mnogi današnji hrvatski predstavnici uz malo sreće mogli ostvariti. Bilo je ovo još jedno uspješno izdanje seniorskog Europskog kupa u Dubrovniku na kojem je Hrvatska ostvarila pet medalja u ženskoj te dvije medalje u muškoj konkurenciji.

Više o prvom danu natjecanja u Dubrovniku pročitajte ovdje.