Katarina Lucija Vuković srebrna, Babić, Gobec i Radić brončane u Sarajevu

Foto: EJU

Prvi dan sarajevskog turnira obilježile su četiri hrvatske reprezentativke. Katarina Lucija Vuković u kategoriji preko 78 kilograma osvojila je srebrnu, dok su se Lucija Babić iz kategorije do 70 kilograma, Lea Gobec iz kategorije do 78 kilograma te Tina Radić preko 78 kilograma, okitile brončanim odličjima.

Europski kup u Sarajevu oduvijek je zauzimao posebno mjesto na seniorskom B touru. Osim jedinstvene atmosfere u kultnoj sportskoj dvorani na Ilidži, prepoznatljiv je po tome što je jedini kup iz serije u kojoj «teškaši» nastupaju u subotu, a «lakaši» u nedjelju. Očito kako ovu energičnu atmosferu hrvatske judoke svake godine prepoznaju, jer ni ova godina ne manjka sjajnim rezultatima. 

Judašica samoborskog Profectusa Katarina Lucija Vuković imala je dan prepun protivnica koje jako dobro poznaje već niz godina. Dan je započela koncentrirano odrađenom borbom protiv mađarske predstavnice Kitti - ovo im je bio četvrti međusobni ogled u kojem Vuković pobjeđuje na tri kazne te sada međusobnim ogledima vodi s tri naprema jedan. 

Polufinale je bilo hrvatsko, u njemu je Vuković snage odmjerila sa Splićankom Tinom Radić. Kolegicu iz reprezentacije Tinu Radić, osim s europskih kupova Katarina vrlo dobro poznaje i s međusobnih susreta nacionalnih prvenstava. Vuković još jednom pokazuje taktičku zrelost i opet pobjeđuje na kazne. Međusobni omjer s europskih  natjecanja između ove dvije judašice sada je izjednačen, tri naprema tri. U finalu Vuković još jednom pokazuje kako joj mađarska reprezentativka Szigetvari Mercedesz u borbenom smislu nikako ne odgovara - šesti joj je ovo poraz od Mađarke. Szigetvari je aktualna juniorska prvakinja Europe i za nju jako malo koja suparnica ima rješenje, tako da ovaj poraz nimalo ne baca sjenu na sjajan nastup i srebrnu medalju mlade Samoborke.

Lucija Babić se vratila. Nakon kratke rezultatske stanke u 2019. godini, koju je dijelom uzrokovala i afirmacija na u novu kategoriju do 70 kilograma, Babić je ponovno pokazala da može. Dan je započela dominantnim ipponom protiv Slovenke Peštotnik. U polufinalu od Lucije je bolja bila Mađarka Lorinc, brzim ipponom šalje ju u borbu za broncu. Tamo u napetoj i izjednačenoj borbi s njemačkom predstavnicom Mueller Babić u golden scoreu drugim wazarijem izlazi kao pobjednik, te osvaja svoju šestu po redu medalju sa europskog seniorskog B toura.

Tina Radić danas je također odradila dobar posao. Radić je za Hrvatsku osvojila još jednu brončanu medalju, a poraz je upisala samo od ranije spomenute reprezentativne kolegice Vuković. Dominantno je ipponom pobijedila prvu borbu protiv srpske predstavnice Tuba, a u istom je tonu odradila i borbu za broncu protiv još jedne reprezentativne kolegice, Zrinke Miočić. Time je međusobni omjer ogleda s europskih natjecanja od 2-0 u korist Radić.

Broncu je dohvatila i Lea Gobec u kategoriji do 78 kg izgubivši ipponom od Mađarke Fanni Toth te pobjedom protiv domaće predstavnice Sabine Haračić prisilivši ju na tri kazne.

Solidan nastup na ovogodišnjoj sarajevskoj ediciji turnira ostvario je i Damian Sokolović. Damian je u iznimno brojnoj kategoriji do 81 kilogram (36 natjecatelja) u pet borbi tri puta izlazio kao pobjednik, a time je ostvario plasman sedmog mjesta.

Plasman petog mjesta osigurala je Zrinka Miočić, koja je u kategoriji preko 78 kilograma pobijedila reprezentativnu kolegicu, svjetsku kadetsku prvakinju iz Čilea Helenu Vuković. Helena se tako, uz jednu pobjedu, morala zadovoljiti plasmanom sedmog mjesta.

Više o drugom danu natjecanja u Sarajevu pročitajte ovdje.

Paralelno s ovim europskim kupom za seniore, u rumunjskom Cluj Napoci odvijao se europski kup za kadete (U18).

Vrlo zreo nastup priredio je zagrebački Nikola Vdović, koji je u kategoriji do 60 kilograma koja je brojala 62 natjecatelja ostvario plasman sedmog mjesta. Nikola je iz šest mečeva četiri puta izlazio kao pobjednik.

Po jednu pobjedu na kadetskom kupu upisale su i Nina Cvjetko u kategoriji do 44, te Tena Pšeničnjak u kategoriji do 52 kilograma. Ponovno odličan vikend za hrvatski judo, ovakvi nastupi pokazuju da hrvatski judo ima širinu u svim uzrastima. Mjesec svibanj nastavlja donositi ljepote seniorskog juda, slijede europski kupovi u ruskom Orenburgu i slovenskom Podčetrteku.